10 gratis tips

Skab personlighed i din bolig

Når vi får et skub

Andre vil altid have en holdning til din måde at leve på og være på, og de viser på deres egen måde, hvordan livet også kan være. Men deres sandhed er ikke altid din sandhed. Uanset hvor du ender, kan du vælge at være taknemmelig. Du får jo netop sat fokus på de områder i dit liv, som du ikke har kigget på.

Min erfaring er, at der skal foretages en indre oprydning. Vores omgivelser viser ofte på fineste vis, om vi har vaner og overbevisninger, der har brug for at blive kigget på. De skubber lidt til os.

En fysisk oprydning kan være et godt udgangspunkt. Vi slipper nogle ting, som vi ikke længere skal bruge og skaber plads til det nye. Oprydning er også at kigge på vores vaner, vores overbevisninger, vores handlinger. Det handler om at have os selv med rejsen, for andres sandhed er ikke nødvendigvis vores sandhed. Det kan føles, om om andre vil gøres os lidt forkert, de præsenterer os for et facit, som er deres sandhed.
Vi behøver ikke et længerevarende terapiforløb og kurser for at finde ind til vores sandhed. Når vi trækker vejret i takt med vores liv og lader stilheden råde, kommer vi i kontakt med de tanker, som blokerer for vores sandhed.

Der er et udtryk, der siger, at vores hjem er vores slot. Så det er vores ansvar at finde frem til vores sandhed, – den måde vi lever på og er til stede i livet på, og så lade det afspejle sig i hele boligen. Den måde vi organiserer og indretter, spejler vores sandhed. Det er et spejl på vores personlighed.

Når vi mærker, at vores omgivelser skubber til os med deres holdninger og deres sandhed, handler det om, at vi skal kigge på vores egen energi. Vi skal turde dykke ned i vores tanker og kigge på, hvorfor det sker og hvad det spejler i vores liv. Vi skal gå ind i skyggen og kigge på, hvad vi måske beundrer, er misundelig på eller bliver vrede over. Herefter kan vi transformere energien og være tro mod os selv i vores måde at bo på. Vores sandhed.

Din scene – dine kulisser

Mange af os ved godt, at vores omgivelser har indflydelse på os.

Hvis vi omgiver os med negative mennesker bliver vi på en eller anden måde påvirket. Hvis vi bevæger os blandt glade mennesker, bliver vi ligeledes påvirket.

I vores hjem har farver og former en væsentlig effekt. Og vi kan tilføre de enkelte rum hver deres stemning ved hjælp af vores indretning. Vi kan møblere efter vores ønsker og behov. Vores hjem er på en måde vores egen scene, hvor vi kan have forskellige kulisser, alt efter hvad vi gerne vil opnå i vores liv. I perioder er det livet med små børn, der præger scenen, og vi har legetøj på gulvet og på køkkenbordet. Så opstår der nye ønsker og behov, og vi skifter kulisserne. Vi kan også være i en tilstand af stress eller depression, hvor vi har brug for omgivelser, der støtter os til at komme videre i livet.

Når vi giver plads til, at vores kulisser kan ændres, vil vi blive positivt påvirket af omgivelserne. De vil arbejde sammen med os og ikke mod os, fordi vi inviterer dem indenfor. Formål og funktion får sin plads, og ikke mindst helheden, og vi opnår at skabe en indretning med mening og personlighed, og vi finder ind til den, vi gerne vil være.

Find vejen hjem til dig

Mange af os ved godt, at vores omgivelser har indflydelse på os. Hvis vi omgiver os med negative mennesker bliver vi på en eller anden måde påvirket. Hvis vi bevæger os blandt glade mennesker, bliver vi ligeledes påvirket.

I vores hjem har farver og former en væsentlig effekt. Og vi kan tilføre de enkelte rum hver deres stemning med vores indretning. For eksempel har vi ofte brug for et specifikt element, når vi har gang i mange aktiviteter i vores liv, og der er travlhed både hjemme og på jobbet, nemlig ro. Og den kan vi skabe med blandt andet farver.

Vi kan møblere efter vores ønsker og behov i vores nuværende liv. Vores hjem er på en måde vores egen scene, hvor vi kan have forskellige kulisser, alt efter hvad vi gerne vil opnå i vores liv. I perioder er det livet med små børn, der præger scenen, og vi har legetøj på gulvet og på køkkenbordet. Så opstår der nye ønsker og behov, og vi skifter kulisserne.

Når vi giver plads til, at vores kulisser kan ændres, vil vi blive positivt påvirket af omgivelserne. De vil arbejde sammen med os og ikke mod os, fordi vi inviterer dem indenfor af et rent hjerte. Vi har tænkt på formål og funktion, og ikke mindst helheden, og vi finder vejen hjem til os selv – et hjem med mening og personlighed.

Noget der er bedre

Vi ønsker alle at passe ind. Det er helt naturligt.

I vores boligindretning forsøger vi også at tilpasse os forskellige trends og gøre som alle de andre gør. Ofte sammenligner vi os med andre, og vi gør det, fordi vi ikke tror, vi er gode nok og drømmer om noget, der er bedre det vi har eller vi tør ikke mærke hvem vi er inderst ind. Det gør ondt at skulle mærke efter og vi får derfor svært ved at træffe valg, der er gode for os.

Måske tænker du, at det er en meget stor opgave at skulle træffe de valg, der er bedst for dig?

Du har jo muligheden for at vælge et enkelt rum i din bolig, hvor du er mere opmærksom og begynder at tænke over, hvad du gerne vil med det rum. Hvor vil du gerne tage ansvar? Prøv at fokusere på een ting i rummet ad gangen. Herefter prøver du at fuldføre følgende sætninger:

den giver mig …
den gør mig …
den betyder, at jeg kan …

Fortsæt indtil du finder frem til noget, der virkelig gør dig glad og taknemmelig. Og ja, det handler om at vænne dig til at gøre noget andet og bruge nye strategier til at blive god til at vurdere, hvad du gerne vil omgive dig med i din bolig.

Hvor bruger du dine ressourcer?

Den ene dag tager den anden.
Livet venter jo ikke, og du arbejder ihærdigt for en bedre bolig.
Er det virkelig sådan det skal være?

Du skal ikke knokle dig til en bedre bolig. Når du gør det, så fodrer du løgnen om, at livet er anstrengende og, at det skal være hårdt for at opnå et godt resultat. Det du fodrer vokser. Det handler om at tage et skridt ad gangen, en dag ad gangen, et åndedræt ad gangen, et øjeblik ad gangen.

En bedre bolig sætter dig ikke fri af vrede, fjerner en sorg eller gør dig lykkelig. En bolig skal være et fundament, hvor du kan trives og gro, hvor du, uanset stress eller magtesløshed, er i stand til at turde udtrykke dig og turde være den, du er.

Din bolig – lige der, hvor livet kan sættes på pause et øjeblik, hverdagens omdrejningspunkt, og ofte weekendens samlingspunkt.

Anerkendelse af dig

Det starter med en anerkendelse af dér, hvor du er. En dyb anerkendelse af at være dig. Og at du må være dig med det hele. Du må gerne være bevidst om de fire vigtige elementer og farvepsykologien, når du indretter dit hjem. Du må også gerne vælge at male en væg i farven turkis eller koral som lige nu er nogle af trendfarverne, bare fordi du har lyst. Der er mange muligheder med farver, og ofte er det kun fantasien, der sætter grænsen.

Valg af farver har ofte også en relation til en oplevelse med farver i dit liv. Derfor kan farver røre noget følelsesmæssigt i dig. I livet går du gennem både op,- og nedture, som påvirker din energi.

Når du er ude af balance, kan du ofte ikke mærke, hvad du har brug for, og du sammenligner dit hjem med andre og studerer boligmagasiner og lytter til alle mulige råd. Dybest set tror du ikke på dig selv og har meget lidt overskud til at træffe dine egne valg. Når du følger den energi, der er i dig og har tillid til at livet vil dig det bedste, har du ikke brug for alle mulige råd.

Det handler om, at du gør, hvad der skal til for at gøre dit hjem til en god base for dig.

Hvilken strategi virker?

tulipaner og hyacinter i fuldt flor

At slippe alt det som vi ikke længere har gavn af, alt det som tager en masse energi og som vi ikke kan bruge til noget nu og så rette fokus på alt det, der er vigtigere.

Kalenderen viser nu februar, og vi er midt i vinteren, og på samme måde som naturen kan vi bruge februar til at stoppe op og finde roen i os selv. Når vi bladrer gennem medierne finder vi mange tilbud, som omhandler muligheder i alle retninger. Og det kan være muligheder, som synes umulige at skelne fra hinanden. Boligbutikkerne bugner af tilbehør til hjemmet og prøver at skabe et behov. Hvornår er det godt nok? Hvornår tør vi tage vores eget udtryk ind i vores indretningen?

Ofte handler det om at gøre os fri af det statusbehov vi måtte have skabt. At turde stoppe op og lige finde ro … og finde ind til vores helt eget udtryk i indretningen.

At tage et bevidst og vågent valg, og gøre det med hjertet, giver et helt andet resultat. Så mærker vi, hvordan vi med bevidste valg skaber en virkelighed i høj energi, uden frustration over et forudbestemt statusbehov.

At være dronning

lys

Når vi beslutter os for at stå frem som det menneske, vi er, behøver vi ikke længere at lægge vores problemer over på andre mennesker.

Når vi står midt i rodet og tager ansvar, lærer vi. Når vi fortsætter med dele ud af rodet i vores liv, står vi stille. Vi deler ud af vores utilfredshed, vi prøver at lægge vores holdninger over på andre, fordi de føles så rigtige for os. Så får vi ingen vækst, – vi får kaos længere nede ad vejen.

Vi kan vælge at træffe de valg, der skal træffes. Vi kan vælge at sige fra overfor de mennesker, der lægger deres idealer, deres forventninger over på os.

Nogle mennesker har for eksempel idealer om en december med gran og juledekorationer og får på enhver måde deres hjem udsmykket. Og deres udgangspunkt er, at alle deler den holdning. Når vi bevæger os i den verden, bliver det krævende for de af os, der har brug for ro og rum til refleksion. Det der tager energi fra os og tynger os, skal vi lade glide videre. Så det er vigtigt at kigge på, hvordan vi har det i vores hjem, i vores bevidsthed, uanset andres holdninger og regler.

Vær åben for nye holdninger, og mærk efter, hvad der føles godt for dig. Lad januar være den måned med stilhed og refleksion, hvor du noterer, hvad du gerne vil fylde dit hjem med, alt det der afspejler dig og hvor du er på vej hen i år.

Tør du forandringen?

Det hvide blikfang

At udføre ændringer i dit liv – i din bolig – kan føles vanskelige at håndtere. Når du starter med små ændringer, giver du dig selv mulighed for at vænne dig til forandringen.

Selv om du snubler lidt i starten, er der ingen grund til at give op.

Når du mærker energien dybt inde i dig, er du på rette vej, Da dukker dine drømme frem, og det er dem, du skal have fat i. Når du kigger på, hvordan du gerne vil have dit hjem pyntet med julepynt i december, skal det være med følelsen af at skabe rum, der passer til dig og din familie og, hvor du skaber plads til dine værdier Udsmykningen kan være meget klassisk eller med en tendens til anderledes tilbehør.

Der er plads til det hele, så længe du skaber rum i kærlighed til dig og din familie.

At flytte sig mentalt

Blomstermotiv

Når vi byder gæster indenfor i vores bolig, sørger vi for, at alle typer har det godt og føler sig velkommen. På samme måde kan vi mærke efter, hvordan vores bolig er. Indretningen har betydning for, hvordan vi oplever et rum. Er der grundlag for at bygge gode relationer i vores bolig, i de rum, vi har indrettet?

Når vi skal mærke efter, hvordan vi har det i vores bolig, kommer vi ofte i berøring med modstand. Vi åbner nemlig ofte op for de tanker, følelser, længsler og ønsker, som vi i hverdagen ikke vil give lov til at komme frem. Ofte tør vi ikke gå ind bag vores egen facade og kigge på vores fordomme og ideer om, hvordan vi skal bo. Tænk, om vi i vores indretning turde sige “sådan er jeg også”. Jo mere vi har evnen til at være os selv og indrette os ud fra vores eget ståsted, jo mere vil vi kunne rumme os selv og tage ansvaret for vores bolig. Når vi søger forklaringer og undskyldninger væk fra os selv – i vores omgivelser – risikerer vi at miste os selv og gøre os selv som offer for at være i havnet i den bolig, vi har lige nu.

Historien om vores omgivelser handler dybest set om at slippe for det egentlige ansvar.

Lad os forholde os til de rum, vi bor i.

Få besked via email, når jeg skriver et indlæg

Ellen Plougstrup · Kærmindevej 13 · 7100 Vejle · Tlf.: 23 27 81 75